Ini adalah cara bagaimana strategi kami #tsohomarketing mengganas dan menjual dengan senang lenang hati. Harap boleh baca dengan tenang. Klik setiap gambar untuk penerangan lengkap.

Sebelum baca like dan share dulu supaya tak ketinggalan, Semoga bermanfaat!

Apa Itu Conversion Rate (CR)?

conversion-rates

Bila kita sudah mantapkan #fbads, marketing semua dah jalan cantik, respon masuk makin menaik. Namun takkan bermakna jika conversion rate kita hambar dan tak power.

Apa maksud conversion rate ataupu CR ni?

CR ini bermaksud, berapa peratus daripada:

Jumlah bilangan pembeli atau customer yg kita dapat dibahagikan dengan berapa jumlah lead atau number yg kita dapat didarab dengan seratus.

Formulanya:
Pembeli / Prospek x 100 = CR

Contoh
Dalam gambar yang saya tunjukkan adalah data dari bulan ini, untuk minggu pertama kita dapat sebanyak 66 number untuk 5 hari.

Pembeli pula sebanyak 42 orang.

42/66 x 100 = 63.63% atau dalam table ini adalah 64%.

Minggu kedua pula 139, pembeli pula adalah 39 orang.
39/139 x 100 = 28.05%

Kenapa minggu pertama boleh dapat banyak sehingga 60%? Adakah kerana number dari minggu pertama itu semuanya membeli?

Semestinya tidak.

Kerana bilangan pembeli yang bertambah adalah daripada minggu sebelumnya ataupun bulan lepas.

 

STRATEGI 1: BINA HUBUNGAN. BONDING SEPENUH PERASAAN

1-bina-hubungan1) Leads yang masuk jangan diabaikan begitu sahaja. Kita kena faham walaupun mereka whatsap, call tanya harini, tak semestinya mereka akan terus membeli pada hari yang sama. Kita tak boleh lari dari alasan-alasan yang mereka akan gunakan, tunggu hari gaji, nanti dulu, survey harga, tanya nenek dan lain-lain lagi.

Jadi pastikan mereka faham yang kita adalah untuk membantu mereka, bukan nak dapatkan duit semata. Tanya bilakah waktu yang sesuai mereka akan buat payment kepada kita. Selepas itu buat nota dan followup balik bila sudah sampai masanya.

2) Jika leads yang masuk sekadar diam begitu sahaja, biarkan kita diam juga, keesokan harinya baru tanya balik .

“Hi sis, ingat saya lagi tak, semalam saya ada whatsap sis tanya pasal produk Ayam Jantan ni, masih ada apa-apa nak tanya lagi tak? Saya takut terlepas pandang. Maklumlah ayam ni, ayam liar dan cepat sangat habis stok. Tu yang kalut skit :D”

Pasti ada jawapan yang akan dibalas oleh prospek, jika masih tiada, abaikan, simpan untuk next followup. Pastikan segala leads yang dapat disimpan rapi anggap sebagai ada emas harta karun dalam tu.

 

STRATEGI 2: TAMBAHKAN LAGI DUIT MARKETING. BAKAR SAMPAI JADI ARANG

2-bakarkan-duit-marketingYep, cara paling senang dan membara. Silap langkah boleh terbakar tangan begitu sahaja. Bila kita mencari prospek, walaupun ramai, kita perlu mencari yabg kualiti, kadang-kadang dengan bajet yang terhad, kita sekadar dapat prospek yang banyak tanpa kualiti.

Ibarat memancing ikan disuatu kawasan yang sama, kadang-kadang ikan sudah muak dengan umpan kita, dan sekadar berlalu pergi, kadang-kadang acah-acah tarik umpan, tapi tak makan.

Jadi bila dengan kadar pemasaran yang meningkat, secara tak langsung, lubuk-lubuk baru akan muncul dan banyak ikan-ikan baru akan keluar dari laut dalam lantas menarik umpan kita. Gunakan group-group facebook yang setiap hari tercipta, dapatkan nombor-nombor percuma untuk menguji ayat jualan kita.

Buat voucher diskaun, percuma sekotak bila sudah beli 10 kali produk dari kita.

 

STRATEGI 3: REVIEW HARGA, UBAH SAMPAI BERGAYA.

3-review-hargaKadang-kadang orang tak membeli kerana harga produk kita terlalu tidak logik dengan pasaran semasa. Contohnya kita jual udang yang biasa orang jual rm20 sekilo, tapi kita jual rm40, semestinya orang ramai akan beli dan cari alternatif lebih murah.

Tengok harga pesaing, yang menjual produk yang hampir sama, kenapa mereka letakkan harga begitu dan apakah yang ditawarkan oleh mereka.

Jika produk kita tak sesuai dengan margin yang tinggi untuk satu unit, kita ubah ambil untung dengan banyak unit terjual.

Sebagai contoh:

Jika satu produk margin yang kita dapat selepas tolak harga kos produk ialah rm60. Maka seorang pembeli kita akan dapat rm60 untuk seunit. Cuba ubah turunkan margin sekotak jadi rm40 sahaja, tapi boleh membuatkan bakal prospek membeli 2 unit, maka keuntungan kasar dari seorang pelanggan kita dah naik jadi rm80. rm20 lebih dari sebelum ini, pelanggan dapat lebih nilai dan lebih berbaloi untuk mereka keluarkan duit untuk beli.

Kita dapat lebih unit terjual dan keuntungan kasar secara tak langsung akan meningkat. Tapi ingat, jangan main-main turun naik dalam masa singkat, tetapkan dulu berapa sebelum jual dengan ganas!

 

STRATEGI 4: MEMPELBAGAIKAN TAWARAN MENUSUK HATI

4-pelbagai-tawaranTawaran produk harus lebih kreatif, bukan untuk tingkatkan sale terus bagi promosi diskaun sehingga langsung tiada untung.

Jika sebelum ini, pelanggan sudah membeli produk kita, sebulan selepas itu tanya lagi mereka untuk ulang balik pembelian dengan berikan harga lebih rendah dari harga promosi mereka beli sebelum ini.

Jika beli dengan harga rm100, bagi potongan rm10 lagi untuk mereka sebagai tanda penghargaan.

Sampai masa, tambah produk yang boleh meningkatkan lagi nilai syarikat, tak boleh selamanya bergantung kepada satu produk. Bila ada pelbagai produk, boleh gunakan senarai pelanggan yang ada, hubungi dan tanya mereka jika berminat untuk membeli. Dengan rekod layanan yang baik sebelum ini, insyaAllah pasti ada yang berminat untuk membeli sekurang-kurangnya 1 unit.

Buat produk yang saling melengkapi, contohnya kita jual tudung jenama Rosmah, selepas itu buatlah pin tudung ke, baju kurung ke, sampai seorang pelanggan yang sama boleh beli pelbagai jenis produk kita untuk kegunaan mereka.

Bila sampai masa kena ganti produk, terus ganti dengan yang baru, buat kajian mendalam, waktu tukar produk, waktu tukar packaging, waktu tukar nama tapi masih guna produk yang sama, dan lain-lain.

 

STRATEGI 5: MOHON REFERRAL

5-mohon-referralBila pelanggan gembira dan berpuas hati dengan layanan dan produk kita, minta izin dengan mereka untuk berikan lead atau no phone kawan mereka yang turut mengalami masalah sama dan boleh gunakan produk kita. Berikan komisyen rm10 satu unit jika referral mereka berjaya membeli ataupun diskaun rm10 lagi untuk pembelian pelanggan yang berikan referral tadi.

Sentiasa kemaskini testimoni yg anda, mohon komen dan testimoni terbaru dari pelanggan setiap masa, walaupun produk kita sudah ada beribu-ribu testimoni kerana kita tak tahu rezeki testimoni yang mana yang akan menyebabkan orang lain membeli juga.

Sekian sahaja dari saya, harap faham sedikit sebanyak strategi yang pihak kami buat. Saya percaya kalau buat betul-betul dan komited, bukan setakat 60% conversion dapat, malah lebih baik dan tinggi lagi.

Komen apa pandangan, like dan share kepada kawan-kawan lain yang memerlukan.

Semoga berjaya!

Terima kasih!

CEO & founder T’soho Marketing